Media & blogs

In ons hotel, maar ook in de regio De Bilt -Utrecht gebeurt veel. Op deze pagina houden we u op de hoogte van al het nieuws!

Artikel Biltsche Courant

Op 17 februari 2021 besteedde de Biltsche Courant aandacht aan het duurzaam ondernemen van Hotel de Bilt - Utrecht. Lees hier het hele artikel! 

Duurzaam ondernemen, een wereld samen begint bij jezelf.

Directeur Folkert Deenik vertelt enthousiast over zijn ideeën en plannen over een duurzame samenwerking met lokale ondernemers, circulaire voedselvoorziening en een maatschappij waarin iedereen meetelt.

Folkert Deenik: ‘’Ik geloof in mensen en iedereen verdient een kans. Daarom is onze samenwerking met Griftenstein & Zorg ook zo mooi. Je ziet hoe de deelnemers opbloeien. Hun werk wordt echt gewaardeerd en dat voelen zij. Je ziet ze allemaal groeien door het feit echt gezien te worden.’’

Een groepje deelnemers van Griftenstein bakt appeltaart, een ander groepje wiedt onkruid en veegt het terras. De deelnemers zorgen voor een gezellige bedrijvigheid in het hotel en restaurant. Zoals die keer dat een kruidwagen iets te enthousiast over een vol terras reed.

Folkert: ‘’Al deze activiteiten zorgen voor leven in de brouwerij en begrip voor elkaar. Zo kreeg ik een keer van mijn grootste fan, deelnemer Richard een knuffel terwijl ik midden in een zakelijke bespreking zat. Dat kan en Richard is in zijn enthousiasme niet te stoppen en heel erg ontwapenend. Ik ben ook een groot fan van hem.’’

Tegenwoordig scharrelen er ook varkens in de achtertuin van Folkert. Josse Haarhuis en Folkert ontmoeten elkaar tijdens de verkiezing van Ondernemer van het jaar. Josse is een gepassioneerde jonge man die zich inzet voor bewust varkensvlees. De ‘’Buitengewone varkensvlees’’ staat nu op de menukaart van Hotel de Bilt – Utrecht.

Folkert: ‘’Als grote onderneming in de Bilt kan je verschillende ondernemers samen brengen. Zelf geloof ik heel sterk in de driehoek met Buitengewone varkens, Griftenstein & Zorg en het hotel. Alles kan aan elkaar gelinkt worden. Mijn doel is om dit project ijzersterk te maken. Ik wil het ook steeds groter maken. Later komt er nog een kippenren waar de deelnemers elke dag eieren kunnen gaan rapen. Deze eieren gaan weer in de taarten die zij bakken. Verder gebruiken wij de varkensmest voor de moestuin waar wij groenten verbouwen. Van deze groenten make wij onder andere de soep van de dag.’’

Er is ook al reeds contact gezocht met een Utrechts bedrijf, die zou kunnen bijdragen bij het verbouwen van groenten. Folkert hoopt namelijk in de toekomst ook oesterzwammen te kweken op eigen koffiedrab voor in de kroketten.

Folkert: ‘’Het is mijn persoonlijke overtuiging dat wij als familiebedrijf een plicht hebben om ons bedrijf van generatie op generatie over te dragen. Hiervoor is het belangrijk om het belang van duurzaamheid in het vizier te houden. Daarnaast geloof ik in mensen. Voor mij is de samenwerking met Griftenstein helemaal geslaagd wanneer er straks één deelnemer uitstroomt die bij mij in dienst komt, of ergens anders een betaalde baan vindt. Het zou de kers op de taart zijn.’’

Stage bij Van der Valk - van Rijn IJsel vakschool Wageningen

Op de Culinaire Academie van Rijn IJssel Vakschool Wageningen kunnen studenten een speciaal traject volgen, gericht op gastvrijheid, management en werken in de keuken of bediening bij een Van der Valk hotel. De MBO-studenten beginnen hun twee-, drie- of vierjarige opleiding in een speciale Van der Valk-klas, om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op een werkplek bij Van der Valk.

De studenten brengen de theorie direct in de praktijk met dit op maat gemaakte traject. Zij lopen stage als gastvrouw of -heer, later ook als bedieningsmedewerker of zelfstandig werkend kok. Toekomstige managers kunnen in het traject de opleiding tot leidinggevende keuken of bediening volgen. Het doel is om gastvrij talent klaar te stomen voor de toekomst en een gegarandeerde stageplaats bij een Van der Valk-vestiging in de regio.
Hotelvestigingen waar studenten terecht kunnen zijn die in Arnhem, Cuijk-Nijmegen, Duiven, Veenendaal, Apeldoorn, Leusden, Tiel, Amersfoort en De Bilt-Utrecht.

Dankzij de bijzondere samenwerking is sprake van een win-winsituatie. “We kunnen studenten hiermee een mooi perspectief en zekerheid bieden in deze roerige tijden in de hotellerie”, zegt directeur Annick Olthof-Kicken van Vakschool Wageningen. “Daar ben ik enorm trots op.” Dat geldt ook voor Van der Valk: “We zijn blij en trots dat wij deze toekomstige studenten mogen opleiden voor de lange termijn in onze hotels”, aldus Recruitment Manager Trainees & Talents Jolanda de Graaff.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding.

Rotary De Bilt - Bilthoven pakt samen met Hotel De Bilt - Utrecht uit

Sinds jaar en dag verzorgt Van der Valk Hotel De Bilt - Utrecht in samenwerking met het Ouderenfonds rond deze tijd het Ouderendiner. Ter ondersteuning van dit project lopen leden van Rotaryclub De Bilt - Bilthoven in de bediening. Het is ieder jaar opnieuw weer een groot feest van warmte en gezelligheid. Ook dit jaar stond iedereen weer paraat om alleenstaande ouderen uit onze omgeving een onvergetelijke avond te bezorgen.

Maar helaas: toen kwam het coronavirus en moest bovenstaande traditie noodgedwongen onderbroken worden. Rotaryclub De Bilt - Bilthoven was echter niet voor één gat te vangen. De keuken van De Biltsche Hoek bereidde ruim veertig heerlijke diners en in samenwerking met Stichting Met Je Hart brachten de Rotarians de maaltijden op 3 december gewoon bij de mensen thuis. Ook hebben kinderen van groep 6 en 7 prachtig geïllustreerde gedichten gemaakt. Zo werd het voor deze alleenstaande ouderen ook een mooie Sinterklaasavond.

Maar er is meer: er is namelijk ook gedacht aan de cliënten van de Voedselbank. Ook dit jaar worden er kerstpakketten samengesteld die verzorgd worden in samenwerking met nog drie andere serviceclubs.

Het is ongelooflijk hoeveel gezinnen er momenteel afhankelijk zijn van hulp van de Voedselbank. Een telefoontje naar de directeur van de Voedselbank leerde dat de Voedselbank een tekort heeft aan vis en vlees. Eén van de leden van Rotary Club De Bilt - Bilthoven is jager en jaagt op ganzen in de regio rondom Schiphol. Deze ganzen moeten bejaagd worden ter bevordering van de vliegveiligheid. Normaal gaat het vlees van deze ganzen naar de horeca en in dit geval naar Van der Valk Hotel De Bilt - Utrecht. Omdat de horeca vanwege de Corona Pandemie gesloten is bleek er veel ganzenvlees beschikbaar. Leden van Rotary Club De Bilt - Bilthoven bedachten gezamenlijk om van dit overschot aan vlees iets te maken t.b.v. de Voedselbank.

In overleg met de chef-kok van het hotel werd er een recept bedacht voor een overheerlijke ganzenstoof. Er werd door de Rotaryclub prei, wortel, knolselderij, ontbijtkoek en nog veel meer producten ingekocht. De leden van de club staken de handen uit de mouwen en hielpen de chef-kok bij het uitsnijden van het vlees tot aan het portioneren. Er werd  geholpen met het snijden van de groenten, het afwegen van de ingrediënten en kruiden. Nadat de ganzenstoof bereid en afgekoeld was kon deze met vereende krachten ingepakt en afgeseald worden. Inmiddels is het smakelijke resultaat overgedragen aan de Voedselbank en kunnen 360 cliënten uit 141 gezinnen de komende tijd genieten van een overheerlijke maaltijd.

Ondanks dat de Rotaryclub door de coronacrisis geen gezamenlijke bijeenkomsten kan houden is er, in hele kleine groepjes en corona-proof, hard gewerkt om dienstbaar te zijn aan diegenen die het zwaar hebben in deze moeilijke tijd. Een mooie samenwerking tussen serviceclubs: Van der Valk Hotel De Bilt - Utrecht, Stichting Met je Hart en de basisschool.  

Buitengewone Varkens | Van der Valk Hotel De Bilt - Utrecht

In het weiland naast het hotel hebben we sinds vorige week onze eigen Berkshire Biltsche biggen van Buitengewone Varkens staan. De varkens wroeten, scharrelen en luieren. Oftewel, een verwend leven zoals de varkens verdienen.

Er is een speciale automatische buitenstal ontwikkeld voorzien van een voeder- en watersysteem. De varkens worden het hele jaar rond buiten gehouden en gevoed met gekwalificeerd duurzaam voedsel voor mals en smaakvol stukje vlees. Resulterend in onze eigen hammen, worsten en andere specialiteiten.

Wil je thuis al genieten van rauwe ham, venkelsalami en truffelsalami van Buitengewone Varkens? Bekijk dan ons Take Away borrelpakket met nog veel meer lekkere hapjes!
#supportyourlocals

Blogmas - Deel 4

BLOGMAS – DEEL 4

Met deze week: Roel van Beekhoff, General Manager

Wat is het jaar 2019 voorbijgevlogen. Afgelopen kerstdagen was het mijn 14e jaar op een rij dat ik uw gastheer was bij Van der Valk Hotel De Bilt – Utrecht. Eerst samen met Els en Klaas van der Valk en sinds een jaar met Anne en Folkert, mag ik als General Manager ook in 2020 leiding geven aan dit prachtige hotel. We hebben inmiddels het nieuwe jaar ingeluid… graag geef ik u een terugblik op de kerstdagen bij Van der Valk:

Mijn vrouw, dochter en zoon werken tevens in Hotel De Bilt – Utrecht. Zo ook met kerst. Om 05.30 uur in de ochtend zat ik thuis met mijn familie aan het kerstontbijt. Rond 08:00 uur vertrokken we naar het hotel. Ik startte als eerste op de zalen en keek of alles er netjes bijstond. Iedereen bood elkaar hulp en ondersteuning waar nodig. We zorgden er samen voor dat alles op rolletjes liep. Om 10:00 uur liepen we naar beneden en startte de briefing voor de medewerkers. Na afloop van de briefing was het lopen en jagen, lopen en jagen én nog eens lopen en jagen… Zodat we op tijd met de voorbereidingen van het diner konden starten. Of we geen rustmomentje genomen hadden tussen alle hectiek door? Ja zeker, elke kerstdag om 16:00 uur houden we de ‘Van der Valk traditie’ erin: kerstkroketten voor heel het team! Maar daarna was het toch écht tijd voor de omschakeling naar à la carte… Het waren drukke dagen, maar we hadden er allemaal zin in!

Veel vaste gasten hebben we afgelopen kerstdagen wederom teruggezien in onze ‘Biltsche Hoek’. Ze genieten het hele jaar door van onze oprechte gastvrijheid en voelen zich daardoor bij ons ‘thuis’. Het is dan ook heel vanzelfsprekend dat zij een onderdeel van het familiegevoel van Van der Valk vormen!

Een nieuw jaar, 2020. Op 1 januari was de familie Beekhoff, traditiegetrouw, weer druk aan het werk in het hotel! We gaan er met het hele team weer een fantastisch nieuw jaar van maken!

We zien u graag terug in ‘De Biltsche Hoek’, proost op 2020!

Met gastvrije groet,

Roel van Beekhoff
General Manager
Van der Valk Hotel De Bilt - Utrecht

Blogmas - Deel 3

BLOGMAS – DEEL 3 🎄

Met deze week: Anne Deenik – van der Valk & Folkert Deenik, directie

Anne van der Valk: Als kind wist ik niet beter dan dat we als familie al werkend kerst vierden in het hotel. Ik wilde niets liever dan hier onderdeel van uitmaken. Al op jonge leeftijd werden we hierin betrokken. Van taken als servetten vouwen, kaarsjes aansteken, flesjes openen tot garderobe, kinderanimatie, afwassen en ijsscheppen. We hebben het allemaal weleens een kerst lang gedaan. Wat een feest, hard werken maar iedereen is vrolijk en heeft er zin in!

Het familiegevoel heerst ook op de werkvloer. Heel veel medewerkers vieren al tientallen jaren werkend de kerst met hun collega’s. Maar ook de vaste gasten die al zoveel jaar bij ons komen, vormen een onderdeel van dit familiegevoel. Sommige komen namelijk al hun hele leven kerst bij ons vieren. Generatie op generatie. Wat is het toch bijzonder dat wij hen op deze feestelijke dagen keer op keer in de watten mogen leggen!

De voorbereiding voor de kerstdagen is altijd ontzettend spannend. Klopt het draaiboek? Zijn de bestellingen op tijd binnen? Hebben we onze medewerkers goed ingepland? Allemaal vragen die we van tevoren goed moeten kunnen inschatten, want voor we het weten is het al kerstavond. Om precies te zijn… over 4 uurtjes… Dan ontstaat er een heel ander gevoel. De spanning verdwijnt, de briefing voor onze medewerkers is geweest en we hebben er allemaal zin in!

We sluiten af met een hilarische anekdote.

Jaren geleden hadden we ontzettend lieve gasten die aan het genieten waren van onze kerstbrunch. Gezellig kletsen, lachen & proosten… Zoals een kerstdag eruit hoort te zien. Die gezelligheid zorgt er ook voor dat de uren voorbij vliegen. Rond 2 uur ’s middags gingen de gasten weer op huis aan. Echter, een tijdje later kregen wij een telefoontje vanuit de auto: ‘’Of moeders toevallig nog in het restaurant zat?’’ Eén van onze receptiemedewerker liep naar de desbetreffende tafel toe en jawel hoor, daar zat mevrouw… Gelukkig hebben we haar nog gezelschap kunnen houden en werd ze snel door haar familie opgehaald!

Kortom, denk goed aan elkaar deze kerstdagen!

Dit wordt voor mijn man Folkert en mij het 2e jaar in Hotel De Bilt – Utrecht dat we er, met het hele team, fantastische kerstdagen van gaan maken!

Wij wensen u allemaal hele fijne feestdagen! En wie weet tot straks?

Anne Deenik – van der Valk
Folkert Deenik
Directie
Van der Valk Hotel De Bilt - Utrecht

Blogmas - Deel 2

BLOGMAS - DEEL 2 🎄

Met deze week: Michel van den Berg, keukenmanager.

Reeds 60 jaar is ons restaurant een begrip in De Bilt en omgeving. Samen met het team verzorgen wij het hele jaar door dagelijks het ontbijt, lunch & diner. Voor we het weten zijn het weer de drukste en gezelligste dagen van het jaar. Kerst bij Van der Valk. En dat vergt de nodige voorbereidingen…

In onze keuken wordt veelal gewerkt met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Over lokale en seizoensgebonden ingrediënten gesproken… vandaag deel ik een recept dat bij ons op de kerstmenukaart staat! Een liefhebber onder vele gasten van ons… Heerlijk om zelf te bereiden!

WILDE GANZENBORST

Voor 8 gelijkmatige wilde ganzenborsten:
- 2,5 ltr. water
- 110 gr. zout
- 15 gr. kleurzout
- 3 st. sinaasappel de schil en sap
- 2 st. citroen de schil en sap
- 1 el. gedroogde Provençaalse kruiden

Dit recept is voor ongeveer 20 salades:
1. Alle bestanddelen aan de kook brengen;
2. Wanneer het kookt, van vuur af en afgedekt laten trekken;
3. Als het afgekoeld is, de ganzenborsten erbij;
4. De gans 48 uur laten marineren, daarna uit het vocht en laten drogen;
5. De borsten snel aanbakken in wat roomboter zodat ze egaal bruin worden;
6. Op een bakplaat in een voor verwarmde oven van 85 graden;
7. Garen tot ze een kern temperatuur hebben bereikt van 50 graden;
8. Op het aanrecht laten rusten voor 1 uur, vervolgens goed koelen in de koelkast;
9. Wanneer de borsten goed koud zijn op snijmachine of met scherp mes dunne plakjes snijden;
10. Opmaken met gemengde sla, gebakken bospaddenstoelen waar wat kleine blokjes pompoen aan toegevoegd zijn, geroosterde en gecrunchte hazelnoten. Als finishing touch: balsamico vinaigrette eroverheen.

Geniet ervan!

Over een paar dagen is het zover…. Ik wens u hele fijne feestdagen! Tot snel in De Biltsche Hoek!

Michel van den Berg
Keukenmanager
Van der Valk Hotel De Bilt - Utrecht

Blogmas - Deel 1

BLOGMAS - DEEL 1 🎄

Met deze week: Astrid Hopman & Laura de Heus, collega's van de receptie.

Twee rotten uit het vak, zo zouden wij onszelf beschrijven. We hebben samen dan ook al aardig wat kerstdagen mee mogen maken in Van der Valk Hotel De Bilt – Utrecht. Zo’n 85 dagen om precies te zijn.

Samen met de vorige hoteleigenaren, Klaas van der Valk & Els van der Valk, stonden we tijdens de kerstdagen aan de deur. Gasten begroeten, placeren naar de tafel en op het einde natuurlijk altijd even vragen of alles naar wens is geweest. Zowel kerstavond, als eerste en tweede kerstdag (én zelfs nog een volwaardige derde kerstdag) vliegen voorbij. Het is alsof je tijdens deze gezellige dagen in een kerstbubbel zit.

Het is prachtig om te zien dat gasten uitpakken. Ze kleden zich netjes aan en maken er een echt feestje van. Het allerfijnste moment van de dag is wanneer de gast naar de receptie loopt om te vragen of de arrangementen voor het jaar erop al bekend zijn. Dat geeft ontzettend veel voldoening. Helemaal als we rondom Pasen al opmerken dat de eerste kerstreserveringen binnenstromen!

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat staan wij als 1 team, als 1 familie (weliswaar met 50 taken), klaar voor onze gasten. We kijken uit naar de kerstdagen met de huidige hoteleigenaren, een generatie verder, Anne Deenik - van der Valk & Folkert Deenik.

Wij wensen u hele fijne kerstdagen en begroeten u over een paar weekjes!

Astrid Hopman
Laura de Heus
Collega's van de receptie
Van der Valk Hotel De Bilt - Utrecht

Speciale seizoenen… - Het verhaal van de familie (5)

(H)eerlijk eten volgens de seizoenen, daar komen onze gasten voor terug.

Zo ook één van onze vaste gasten die al enkele jaren haar verjaardag eind maart in ‘De Biltsche Hoek’ viert. Na felicitaties kwam al snel ter sprake dat mevrouw zo’n ontzettende liefhebber van asperges is. Helaas moet ze elke verjaardag opnieuw nog een aantal weken wachten voordat het aspergeseizoen begint. De aspergekaarten zijn rond deze tijd van het jaar al in productie, maar uiteraard worden ze in het restaurant nog niet geserveerd. Daar sta je als ober, een vaste gast die ontzettend blij te maken is met haar asperges en dat ook nog eens op haar verjaardag. Sindsdien halen we vervroegd ieder jaar, speciaal als verjaardagscadeautje, heerlijke asperges van de groenteboer zodat mevrouw in het vervolg elke verjaardag kan genieten van het witte goud!

PS: Dan hebben we het nog niet eens gehad over de jachtschotel tijdens het wildseizoen! Het is niet verrassend meer dat onze gasten na het diner in het restaurant vragen om extra porties, zodat ze er thuis ook nog heerlijk van kunnen genieten!

Verklarende woordenlijst – Het verhaal van de familie (4)

Het begon allemaal aan de Utrechtseweg...

Zoals in elk bedrijf kent ook de Biltsche Hoek een geheel eigen ‘vakjargon’ met bijbehorende rariteiten. Hieronder worden de meest gangbare kreten nader voor je toegelicht:

Eén keer twee: Afkorting uit de keuken die gebruikt wordt om een portie van twee kroketten mee aan te duiden;

Een hele: Garnituur met gebakken aardappels, friet en groenten voor op tafel;

Mep maken: De letterlijke vertaling: mise-en-place. Een term die in de horecasector gebruikt wordt om voorbereidende werkzaamheden aan te duiden. Alles zo goed mogelijk van tevoren klaarzetten, waardoor gasten sneller bediend kunnen worden;

Ober survival kit: Dit is de standaarduitrusting die elke ober bij zich heeft: twee pennen, notitieblok, reserveerkaartjes en suikerzakjes.

En zo zijn er nog veel meer om een heel horeca woordenboek mee te vullen! Welke herinner je jij nog?

Waarom de toekan? - Het verhaal van de familie (3)

Het is een van de meest gestelde vragen aan de familie Van der Valk: waarom hebben jullie een toekan op je dak en geen valk?

Het antwoord is te vinden in de aankoop van vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Dit park had namelijk een toekan als logo. Zo net na de oorlog hadden veel mensen nog nare herinneringen aan de roofvogelsymboliek die door de nazi’s werd gebruikt. Zoals de zoon van Martinus van der Valk, Gerrit van der Valk, zei: ''Als een valk slaapt is ’t niks en gaat hij op roof uit, dan is het net een adelaar. Een toekan is een mooie, grote, tropische vogel, een vrolijk beest, dat past veel beter bij ons.

''Huiskamer op het luik'' - Het verhaal van de familie (2)

''Er staat een huiskamer op het luik!''

In veel restaurants van Van der Valk is deze uitspraak nog wel eens te horen. Oftewel, er staat een personeelsmaaltijd klaar. Het luik verwijst naar de doorgeefschuif, waarmee vroeger in de eerste Van der Valk restaurants de keuken met de zaal verbonden was. Waarom de personeelsmaaltijd een huiskamer genoemd wordt? Omdat deze vroeger in de huiskamer van de familie Van der Valk zelf genuttigd werd. De drie zussen Riet Broeks, El de Bruijn en Wil Polman, horen bij de oudsten van de derde generatie en weten hier nog wel wat over te vertellen.

El: ''Wij woonden altijd in de zaak de Bijhorst, totdat we met vijf kinderen waren. Een personeelskantine was er toen nog niet, dus kwam iedereen altijd eten in onze huiskamer.'' Riet: ''Veel personeel was er ook nog niet toen en er liep ook altijd veel familie.'' Inmiddels zijn we al een aantal jaar verder. Vele vestigingen zijn erbij gekomen in Nederland, maar ook in het buitenland!

 

Martinus van der Valk - Het verhaal van de familie (1)

Met bijna honderd hotels en vrijwel overal een familielid aan het roer, is Van der Valk wereldwijd al meer dan 150 jaar een uniek familiebedrijf.

Martinus Van der Valk was het nakomertje uit een gezin van 24 kinderen. Misschien dat hij daarom wel overal kansen zag en ze greep. ''Je moet de slaplantjes oprapen die een ander weggooit'' had zijn vader hem ingeprent en dat heeft hij zijn hele leven ter harte genomen.

Martinus Van der Valk bouwde daarom voor elk van zijn 11 kinderen een hotel en legde daarmee de basis van het huidige concern. Al sinds die tijd staat duurzaamheid hoog in het vaandel van de familie omdat zij generatie-overschrijdend ondernemen: ze bouwen hotels en restaurants met de gedachte in hun achterhoofd dat er nog vele generaties Valken na hen gebruik zullen maken van de vestiging en exploitatie. Een grote familie die zo lang intensief samenwerkt, dat zorgt uiteraard voor mooie verhalen.

50.000e gast bij kerstdiner voor ouderen

Amsterdam,  woensdag 19 december 2018

Een jaar lang activiteiten samen met het Ouderenfonds. Dat kregen de heer en mevrouw Korenblek uit Amsterdam gisteravond uit handen van niemand minder dan zanger Ronnie Tober en Else Hofland van het Nationaal Ouderenfonds. Het echtpaar is al bijna 60 jaar bij elkaar maar komt de afgelopen 2 jaar lastig de deur uit door gezondheidsproblemen. De waarde cheque werd uitgereikt tijdens 1 van de 48 kerstdiners die al 15 jaar worden georganiseerd in samenwerking met Van der Valk hotels. Dit jaar meldde zich de 50duizendste gast bij het Van der Valk hotel Amsterdam Overamstel waar het gisteravond 1 groot feest was voor ruim 100 ouderen.

De ouderen, sommigen met hulpmiddelen als rollators kwamen samen de diner zaal in, waar ze amper anderhalf uur later in polonaise de zaal ronddansten op de muziek van ras-entertainer Ronnie Tober. Klassiekers als ‘Ik vind je geweldig’ en ‘Geef die rozen aan Sandra’ maar ook I’m dreamning of a white Christmas’ en een ode aan Ramses Shaffy sloegen in als een muzikale bom. Rond de klok van 21:00 uur vertrok iedereen huiswaarts al dan niet met behulp van de aanwezige vrijwilligers. Sommigen met telefoonnummers van mensen die ze ontmoetten tijdens het diner.  Het Ouderenfonds legt elk jaar contactkaartjes op tafel zodat de gasten gegevens kunnen uitwisselen.

Else Hofland van het Nationaal Ouderenfonds: “Kerst is voor veel mensen een tijd van samenzijn, warmte en gezelligheid. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Meer dan een miljoen ouderen zijn eenzaam en veel van hen brengen ook de kerstdagen alleen door. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert daarom samen met Van der Valk Hotels elk jaar door het hele land kerstdiners om eenzame ouderen samen te brengen in de donkere dagen. “”

Directeur en gastheer Thymen Simons opende de avond en serveerde met zijn team een heerlijk 3 gangen menu bestaand uit een fris tomatensoepje, een heerlijke varkenshaas en een klassieke dame blanche (met advocaat natuurlijk). Voor de kersverse eigenaar van het nieuwste van der Valk hotel in Amsterdam was het de eerste keer dat een kerstdiner voor eenzame ouderen werd georganiseerd: “Je zou het bijna een traditie kunnen noemen dat van der Valk dit door heel het land al 15 jaar doet. Wij vonden het indrukwekkend hoeveel een avondje uit zoals dit voor deze gasten betekent, en zijn blij dat we het jaar op deze wijze samen met hen mochten afsluiten.”

Het Nationaal Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de ruim 3.000 stranduitjes, OldStars walking football, de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn en jaarlijkse kerstdiners voorbeelden. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.

 

Artikel AD Utrechts Nieuwsblad

Op 4 december besteedde AD Utrechts Nieuwsblad aandacht aan de directiewissel. Lees  het hele artikel! 

Directiewissel: Anne & Folkert stellen zich voor

Op vrijdag 30 november 2018 namen Klaas en Els van der Valk na 40 jaar officieel afscheid van hun hotel, ‘De Biltsche Hoek’. Ze deden al eerder dit jaar een stapje terug; de dagelijkse leiding werd stukje bij beetje overgedragen aan hun nichtje Anne Deenik - Van der Valk en haar man Folkert Deenik. Sinds 1 december zijn zij als 4e generatie Valken volledig verantwoordelijk voor Van der Valk Hotel De Bilt – Utrecht.

“Wij zijn trots dat wij verder mogen bouwen op de goede fundering van dit prachtige hotel. Mede dankzij Els en Klaas is het hotel al meer dan 60 jaar een begrip in de regio Utrecht”.

 Deze quote, afkomstig van Anne, prijkt met grote letters in het nieuwe Valk Magazine. Eronder een stralende foto van het nieuwbakken directiepaar. “We zijn echt trots,” vertelt Anne. “2018 is een bewogen jaar, waarin Folkert en ik niet alleen van hotel zijn gewisseld maar ook naar De Bilt zijn verhuisd én ouders zijn geworden van onze prachtige zoon Goos. Best druk ja,” lacht ze. Folkert vult aan: “Het huis waar we nu wonen, moest alleen nog wel verbouwd worden. In combinatie met de zwangerschap van Anne en de overname van het hotel was dat best een klus. Gelukkig zijn we het wel gewend; veel Valken bouwen hotels, verhuizen en krijgen kinderen, allemaal in hetzelfde jaar. Het zal wel in de familie zitten”.

4e generatie

Anne en Folkert hebben elkaar leren kennen op de Hogere Hotelschool en delen dezelfde passie voor gastvrijheid. Waar Anne het ‘Van der Valk-DNA’ bij de geboorte meekreeg, maakte Folkert het zich eigen bij diverse vestigingen van het familiebedrijf. Samen waren ze onder andere verantwoordelijk voor Hotel Arnhem op de Veluwe, Anne werkte al eerder in Hotel De Bilt – Utrecht.

Anne vertelt hoe zij de overname beleeft: “Mijn oom Klaas en tante Els hebben 40 jaar dagelijks in De Biltsche Hoek doorgebracht. Ze zijn verweven met het hotel, de vaste gasten, de medewerkers en de omgeving. Ook het afgelopen jaar hebben we heel veel met hen samengewerkt, ze hebben ons echt bij de hand genomen zodat de opvolging soepel verlopen is. We zijn hen daar erg dankbaar voor. Voor onze medewerkers is het ook wennen; sommigen van hen zijn al langer dan 30 jaar in dienst. Nu moeten ze ineens aan het werk met een nieuwe generatie en dat vraagt weleens om aanpassingsvermogen.”

Vaste gasten

Een hotel en restaurant met deze rijke historie kent natuurlijk vele vaste gasten, welke Anne en Folkert graag willen leren kennen. “Het helpt enorm dat veel van onze collega’s hier al zo lang werken, zij weten precies welke tafel sommige gasten wensen en wat hun favoriete drankje of gerecht is. Er zijn gasten die hier al decennia lang iedere week komen, dat is toch fantastisch! Zij zullen de dagelijkse aanwezigheid van Els en Klaas vast ook gaan missen, we streven er dan ook naar om het thuis-gevoel te behouden en een vergelijkbare band met de gasten op te bouwen,” aldus Anne.

Glaasje bubbels van het huis

Nu het afscheid van Els en Klaas officieel is, hebben Anne en Folkert een leuke kennismakingsactie aangekondigd. De eerste twee weken van januari trakteren zij op een glaasje bubbels bij een diner en indien mogelijk proosten ze graag mee.

Klaas en Els Van der Valk krijgen Chapeaupenning

Bron: De Bilt in Beeld, 1 december 2018, foto: Hans Lebbe

Tijdens hun afscheidsreceptie ontvingen Klaas en Els van der Valk beiden de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt uit handen van burgemeester Sjoerd Potters. Het was een complete verrassing voor het echtpaar Van der Valk dat de burgemeester mét ambtsketen verscheen op hun afscheid. Als snel bleek dat de burgemeester een missie had.

Motivatie

Klaas van der Valk trouwde in 1984 met Els en sinds die tijd beheerden ze samen het Hotel Van der Valk Utrecht-De Bilt en Restaurant De Biltsche Hoek. Zij zijn de derde generatie en dragen het bedrijf na bijna veertig jaar over aan de vierde generatie. Zij hebben voor heel veel mensen mooie evenementen georganiseerd in allerlei soorten en maten, van grote feesten, congressen tot droevige gelegenheden zoals een condoleance.

Sponsoring en ondersteuning

Als horecabedrijf heeft De Biltsche Hoek vaak de catering gesponsord van lokale evenementen. Klaas en Els Van der Valk zijn allebei lid van een Rotaryclub en in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds wordt jaarlijks een kerstdiner voor 150 eenzame ouderen georganiseerd. Zij ondersteunen onder meer Stichting Hartekind, het Ronald McDonald Huis en de Axel Foundation. Aan de Holle Bilt hebben ze voor het Ronald McDonald Huis een woning geschikt gemaakt waar gezinnen met een ernstig ziek kind kunnen verblijven. Het huis telt zeven kamers en bewoners kunnen daar hun eigen leven leiden. Voor kinderen zijn er allerlei spelattributen en er is een dag- en een nachtwacht.

Tal van activiteiten waarin of waarbij de Klaas en Els Van der Valk betrokken waren, vonden plaats in of vanuit hun bedrijf zonder dat dit in enig opzicht afbreuk deed aan de maatschappelijke waarde.

Vierde generatie

Van der Valk Hotel De Bilt - Utrecht / Restaurant De Biltsche Hoek wordt overgenomen door Anne Deenik-Van der Valk en Folkert Deenik, die deze avond letterlijk het stokje kregen overgedragen.

Bericht van Kidsrights: Thandiwe's wens is uitgekomen!

Bijna negen maanden geleden heeft Kidsrights ook de hulp van Van der Valk Hotels gevraagd om de wens van Kindervredesprijswinnaar Thandiwe Chama uit Zambia in vervulling te laten gaan. Zij wilde dolgraag een bibliotheek in Chawama, de armste wijk van Lusaka, waar ze woont. Thandiwe wilde een bibliotheek waar alle kinderen uit de omgeving (1500) dagelijks naartoe kunnen gaan om te lezen, te studeren en hun horizon te verbreden.

Met de hulp van velen is de allereerste bibliotheek in Chawama nu gebouwd! Naast boeken lenen, kunnen kinderen er computerles krijgen en er zijn twee ruimtes voor buitenschoolse activiteiten. 

De kinderen zijn blij met deze aanwinst in hun woonwijk 

Van der Valk steunt de stichting Kidsrights. Met het Wereldeters kindermenu steunen wij in het bijzonder het voedselprogramma Sizanani in Zuid-Afrika.

Ingekomen: 3 maart 2016

 

Nominatie "Vrienden Award" Koninklijke Biltse Harmonie

De directie van Hotel De Bilt - Utrecht, de heer en mevrouw van der Valk, is genomineerd voor de "Vrienden Award" van de Koninklijke Biltse Harmonie in de categorie Vriend en Ambassadeur. De Uitreiking vindt plaats op 2 juli 2016.

Ingekomen: 5 maart 2016

Flessendoppen sparen in Restaurant De Biltsche Hoek

Van der Valk Hotel De Bilt - Utrecht, ofwel De Biltsche Hoek, is één van de meer dan 500 inzamelpunten voor flessendoppen in Nederland voor de actie KNGF Geleidehonden! Het gaat echt hard; waar vorig jaar landelijk geëindigd werd met 40.000 kilo aan gespaarde doppen, is er in de eerste twee maanden van dit jaar al meer dan 20.000 kilo aan doppen opgehaald. Dankzij deze opbrengst kunnen er nu al twee pups beginnen aan de opleiding!

Op een mooie middag, precies op de dag dat het 60 jaar geleden is dat de familie van der Valk  in De Biltsche Hoek startte, maakten we bovenstaande foto van drie honden: Noortje, Google en Sarah met Klaas van der Valk. Noortje en Google zijn goed opgeleide jachtenhonden; Sarah is een soort "tante".

Noortje en Google zijn de honden van Klaas en Els van der Valk die in De Bilt bij het uitlaten in de bossen flessen en blikjes bij elkaar zoeken. En zo dragen deze jachthonden bij aan het verzamelen van de flessendoppen en daarmee aan de opleiding van de blindengeleidehonden. Van de doppen worden namelijk pallets gemaakt en de opbrengst hiervan komt ten goede aan het KNGF.

Ingekomen: 15 mei 2016

Passie in de Keuken

Onlangs bracht wijnliefhebber Robert Teunissen een bezoek aan Restaurant De Biltsche Hoek. Robert is namens Regio TV De Bilt, op zoek naar de passie van horecaondernemers in de regio. In een gesprek met Klaas van der Valk en met keukenmanager Michel van den Berg komt passie voor de horeca en passie voor het koken uitgebreid aan bod. Maak uitgebreid kennis met de keuken van Restaurant De Biltsche Hoek!

Ingekomen: 27 mei 2016